Dojang Bezoek

Bonds bezoek aan Taekwon-do Dojang

Op 15-05-2015 ben ik op bezoek geweest bij Boosibum Martijn in Leiderdorp. Ik had versterking bij mij en wel Boosabum Khalil Arian, een leerling van Master Steve Zondag.

Wij arriveerden daar na enige vertraging (afsluiting A13) om 18.50u, zodat wij net op tijd de eerste groep in de leeftijd van 5 t/m 10 konden ingroeten. Boosabum Martijn vertelde wie wij waren en begon met de training. Na de warming up begon de training met het oefenen van lange en korte standen. Boosabum Khalil assisteerde daarbij en er waren 10 leerlingen in de eerste groep.

De training ging zo zijn gang en ik mocht een Taekwon-Do sporter uitkiezen voor een interview. Mijn oog was gevallen op Mila, een meisje van 5 jaar. Zij woont in Leiderdorp bij papa Max en mama Miranda. De Schakel is haar school en tekenen en buiten spelen vindt zij het leukste van school. Haar beste vriendin is Annelies, die vindt buitenspelen ook leuk. Mila zit ook op zwemles, dat vindt zij supergaaf.

Als zij groot is, wil zij bij de politie en dan is zwemles en Taekwon-Do een goede voorbereiding. Op advies van haar vader is zij op Taekwon-Do gegaan en ze heeft het reuze naar haar zin.

De witte band is haar graad. Sparren en techniek vind zij even leuk en buiten trainen, bijvoorbeeld op het strand, vindt ze ook hartstikke leuk. Haar favoriete maatje op de club is Sofie, maar zij komt niet altijd, dat vindt ze jammer. Als ze wat groter is wil aan wedstrijden meedoen. Zij traint nu 1 keer in de week op vrijdag en af en toe op zaterdag. Mila vindt de dojang mooi, ook de mat die op de vloer ligt. Ik vroeg of ze zelf nog wat te vertellen had en ze zei dat als er iemand jarig is dat ze dan chips krijgen, dat is lekker. Mila 5 jaar, spontaan, een leuk meisje, het ga je goed bij Taekwon-Do Dojang.

De Training van de eerste groep was voorbij om 20.15u. We maakten nog een groepfoto, groetten af en 2e groep kon zich opstellen.

Boosabum Khalil deed de warming up en startte de training, zodat ik met Boosabum Martijn over zijn sport en visie kon praten. Martijn is als 17-jarige begonnen met WTF Taekwon-Do, in 1996 is hij over gestapt naar ITF en wel bij SuokJang te Alphen. Hij heeft daar zijn dangraad gehaald. Martijn zegt dat je altijd een leerling blijft in Taekwon-Do. Hij traint iedere week ook nog 2 keer mee bij SuokJang. Op de centrale training is hij er ook altijd en neemt hij ook zijn eigen leerlingen mee. Ook traint hij bij anderen scholen, bijvoorbeeld bij Sabum Henk en Boosabum Beuk. Naast Taekwon-Do traint hij Hapkido bij Peter van Doorn in Dronten en wil binnenkort zijn dangraad hierin halen. Al met al een actief manneke.

Teakwon-Do Dojang is 24-02-2012 gestart, na een goede voorbereiding van papierwerk, het zoeken van een geschikte locatie en een mooie site (www.taekwon-dodojang.nl). Ook is er geflyerd, zodat er in Leiderdorp een ITF Royal Dutch school kon starten. Martijn is pedagogisch medewerker, dus met kinderen heeft hij veel ervaring, wat hem met lesgeven goed van pas komt. Het doel van Boosabum Martijn met zijn school is om Taekwon-Do over te brengen in alle facetten die met Taekwon-Do te maken hebben. Het is een jonge club met veel jeugd, ook veel diversiteiten en kwaliteiten. Martin wil dat iedereen mee moet kunnen doen met Taekwon-Do. Ook heeft hij veel aandacht voor de omgang met elkaar en anderen, dus de omgangsvormen vindt hij heel belangrijk. Zelfverdediging staat ook op zijn  programma.

Wat doen ze allemaal voor de sporters? Ze vieren de verjaardagen, hebben een sportkennismakingscursus bij de gemeente, trainen buiten (bijvoorbeeld op het strand), hebben extra zaterdagtrainingen, geven workshops en demonstraties, laten leden kennismaken met andere sporten, ontvangen gastleraren, trainen bij anderen dojang en nemen deel aan ITF Royal Dutch bondsactiviteiten en aan wedstrijden. Daarvoor heeft Taekwon-Do Dojang 1 leerling.  Op 16-05-2015 heeft hij zijn eerste wedstrijd gedraaid bij de Open Veluwse bij de tuls. Hij heeft goed zijn best gedaan, helaas net geen prijs, 4e geworden. Bij het sparren had hij wel prijs, de 3e plaats. Goed gedaan, daar mag je trots op zijn Boosabum Martijn!

Om 21.15u is de tweede groep klaar, de derde groep vanaf 12 plus gaat starten. Boosabums Martijn en Khalil nemen de sporters onderhanden, ik help zelf ook met stapsparring.

Zo ontmoet ik Rik, hij is 14 jaar en woont bij zijn moeder Nancy in Leiden. Delta VMBO 2e klas is waar hij iedere dag wat probeert te leren . Aardrijkskunde vindt hij leuk en later wil hij in de ICT gaan werken. Luuk is zijn vriend, zijn hobby`s zijn Taekwon-Do, gamen, kickboksen en boksen. Ik vroeg aan Rik waarom hij Taekwon-Doot, gewoon per ongeluk tegen aangelopen zei hij en hij vond het gelijk een mooie sport. De gele band is zijn kup en hij wil binnenkort examen doen voor de groene slib, hij is er klaar voor. Sparren vind hij het leukste, maar met techniek doet hij altijd zijn best om beter te worden. Als ik hem vraag wat hij van de trainingen vindt, is hij voorzichtig positief, hij heeft te weinig tegenstand op zijn club en hoopt dat er wat meer oudere sporters bijkomen. Boosabum Martijn neemt Rik diverse keren mee naar anderen trainingen waar wat meer tegenstand is voor hem. Ook gaat hij graag naar de bondstrainingen. Morgen 16 mei gaat hij zijn eerste wedstrijd draaien. Dat is mooi want ik ben daar ook, kan ik gelijk kijken of het goed gaat. (Ik heb de volgende dag Rik zijn eerste toernooi zien draaien. Met respect, keurig gedaan Rik.) Als ik hem vraag wie zijn maatje is op de club, zegt hij gelijk Boosabum Martijn. Waarom dan? Rik kan mooi met hem sparren en boksen, ook neemt hij Rik mee naar andere clubs.

Wat betreft de toekomst, hij wil graag groeien in Taekwon-Do en beter worden, zodat hij Boosabum Martin kan helpen bij de lessen.

Het is alweer 22.30u als we gaan stoppen. Netjes afgroeten en de wedstrijdmatten opruimen. Morgen moet ik weer om 6.00u uit bed omdat de kinderen om 9.00u moeten wegen voor de wedstrijd in Elspeet. Ook Martijn en Rik moeten er vroeg uit, zij doen ook mee met de Open Veluwse.

Een mooie jonge club vol ambitie, alles ziet er goed uit, veel succes Boosabum Martijn!

Boosabum Arie Hoogendoorn