meditatie en theorie

Meditatie

Dit is een wat minder bekende discipline en niet iedere dojang besteed er even veel aandacht aan. Maar een beetje kennis van meditatie kan een hele goed aan vulling zijn voor je zelf en bij de andere taekwondo onderdelen zoals Tuls en breektesten. Vormen van meditatie  en Meditatieoefeningen

Meditatie- Ki training

Er is ook nog een belangrijk deel dat ‘verborgen’ blijft. Een deel dat iedere beoefenaar persoonlijk beleeft.

Het lichaam beschikt ook nog over een andere soort energie, ook wel Ki genoemd. Doormiddel van Ki- training kan men deze energie opwekken en gebruiken in het dagelijks leven.
Ademoefeningen
Met het beoefenen van verschillende ademoefeningen word je bewust van de eigen manier van ademen;

Objectgerichte meditatie
Objectgerichte meditatie is gericht op de adem, een object in de vorm van een gedachte of gevoel,geluid, of een object of figuur. Bijvoorbeeld een kaarsvlam, of mandela. De meditatie bestaat uit het richten van de aandacht op één punt.

Na enige oefening ontdek je dat de aandacht minder snel wordt afgeleid door impulsen van buitenaf. 
Objectvrije meditatie
Objectvrije meditatie ontstaat wanneer de aandacht of de focus geheel ontspant. Je bent vrij van objecten en bevindt je in een meditatieve staat. De oefening is om de geest leeg te maken zonder gedachtes.

Hardings oefening

Het doel  is het bijbrengen van beheersing van het lichaam en geest, rust, zelfontplooiing en het vergroten van de eigenwaarde. Het ITF taekwondo is geen full-contact sport, Maar men leert wel door middel van concentratie op je lichaam, ademhalling, spieraanspanning meer te kunnen incasseren. Een harding kan ook zijn oefening door training in andere weers omstandigheden zoals in een rivier of in de sneeuw of in de zee

Stretching in combinatie met meditatie Veel rekvormen komen vanuit het yoga Stretchen (of rekken) heeft vele voordelen voor de Iedereen kan leren stretchen, ongeacht leeftijd of lenigheid. De meeste Taekwon-D studenten rekken om leniger te worden zodat ze hoger, soepeler en sneller kunnen trappen. De ervaren Taekwon-Doin rekt vaak ook om lichaam en geest samen te brengen, voor rust en harmonie van binnen en van buiten. Waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt.