Tuls en stapsparring

Basis

Deze techniektraining of wel fundamentele oefeningen genoemd vormen de basis van het Taekwondo.
Het is oefenen van de basistechnieken, met de nadruk op de technische uitvoering.
Na de warming-up wordt hier meestal mee begonnen ‘met het uitvoeren van een serie Basistechnieken’.

Ze zijn onder te verdelen in: standen, looptechnieken, handtechnieken, voettechnieken (of combinatie van beide ), springtechnieken, trappen, stoten en weringen (blokkeringen),

Het doel hiervan is om in combinatie met een bepaalde snelheid je technieken te perfectioneren.
Aangevuld met spierbeheersingoefeningen, balansoefeningen, concentratieoefeningen, hardings en ademhalingsoefeningen.

Dit alles wordt toegepast in veel vormen zoals de tuls, partneroefeningen, breektesten, etc. 

Stijl vormen ( ‘Tuls’’ )

Tul betekent letterlijk ‘patroon’ Het is een opgelegde stijloefening, een patroon met bewegingen van aanval en verdediging tegen denkbeeldige tegenstanders. De Tuls zijn schijngevechten waarbij de Taekwon-doka door meerdere denkbeeldige tegenstanders wordt aangevallen. Er zijn in totaal 24 tuls ontworpen met historische achtergrond voor elk uur van de dag een. Allen genoemd naar een belangrijke persoon of een gedachten goed uit de Koreaanse geschiedenis. Hoe hoger een student evolueert, hoe meer tuls geleerd moeten worden. In deze patronen zitten de meeste fundamentele oefeningen verwerkt. Tul training is een vorm van trainen waarbij men zelfstandig de fundamentele oefeningen traint. Deze  tuls welke lijken op een schijngevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders, dat krachtig doch soepel dient te worden uitgevoerd. de Aandachtspunten in een tul zijn het technische aspect, kracht,balans, kracht, dynamiek en spier beheersing evenwicht, ritme en ademhaling en uitrstraling  beoordeeld word. Veelvuldig beoefenen van tuls geeft een eenheid van lichaam en geest, waardoor het mogelijk wordt iedere keer een optimale beweging te maken waarin alle energie (kracht) zich verzameld..Bij het lopen van zo'n tul kan men laten zien hoe goed men alle technieken beheerst. In totaal zijn, er naast de twee voorbereidende tuls (Saju Chirugi en Saju Maki), 24 tuls in oplopende moeilijkheidsgraad. Ook bestaat er voor de rode band een oefen Tul. Voor iedere graduatie wordt dient de taekwon-doïn een bepaald aantal tuls te beheersen.  Hyung (stijl- of loopvorm) is een synoniem maar hier worden de zelfde Tuls mee bedoeld

De Tul is een middel om de basis technieken op peil te houden en te verbeteren

Het lopen van een Tul geeft je een voldaan gevoel, ze houden je fit en gezond en kunnen tot op hoge leeftijd gelopen worden! Tuls bevorderen in hoge mate de vrije en soepele doorstroming van de vitale levensenergie "ch'i "of "ki" naar al onze lichaamsdelen.

 De Tul bestaat ook in competitievorm, individueel of in teamverband

Stapsparring (Matsogi)

Stapsparring (Matsogi)

 

Het vormt de overgang van de basis-technieken naar het “vrije gevecht’’.

Stapsparring is een partneroefening waarbij de twee beoefenaars een vooraf vastgesteld gevecht naspelen.

Deze voorgeschreven oefeningen, die met een partner worden uitgevoerd bestaan uit: aanval(len), verdediging(en) en tegenaanval(len).

De technieken worden in een bepaalde volgorde van aanval en verdediging geoefend.

 Met een zo realistische benadering. Hierbij is het de kunst om de technieken krachtig en met de juiste timing, Reaktie-snelheid, en balans uit te voeren.

Staps-series worden soms steps ook wel genoemd.

Een serie bestaat uit vijf oefeningen (deze vijf'gevechten) worden onderverdeeld naar type.

Bij één staps-series zet de aanvaller één stap

Bij tweestaps-series zijn dat er twee.

Bij de voettechnieken worden de meeste technieken met de voet uitgevoerd gecounterd.

Het geheim van dit type sparring ligt in het gebruik maken van het juiste natuurlijke wapen van het lichaam op het juiste gekozen doelwit, Timing.

En bij half-vrij sparring staat maar een deel van het 'gevecht' vast

een voorbeeld hier van zijn de spring technieken.

Boven de Dan Graad komen er nieuwe vormen van stapsparring bij zoals drie-fase , voet-voettechnieken, 3-Stapsparring.

 

2-Stapsparring ITF (I-bo Matsogi)
Het voornaamste doel van dit type sparring is om een mix van hand en voettechnieken aan te leren. De aanvaller moet daarom afwisselend de hand en voet gebruiken.

 

1-Stapsparring ITF (Il-bo Matsogi)
Eén-stapsparring wordt beschouwd als het belangrijkste onderdeel van stapsparring. Het ultieme doel van Taekwon-do is immers om een overwinning te behalen door gebruik te maken van slechts één krachtige techniek. Het wordt de student aanbevolen om alle technieken te oefenen, inclusief counter-aanvallen, vliegende (gesprongen) aanvallen en verdedigingen en ontwijkende aanvallen met hand en voet. Het geheim van dit type sparring ligt in het gebruik maken van het juiste natuurlijke wapen van het lichaam op het juiste gekozen doelwit.

 

Spring technieken (Stapsparring)

Ook wel 3de serie voettechnieken genoemd

 

Voet technieken   (Stapsparring)

 

Stap sparring
De Stapsparring; Hier zijn verschillende series zonder partner