Het Taekwon-do Dojang Logo

Het Taekwon-Do Dojang Logo

Het Taekwon-Do Dojang Logo

Er is een Logo ontworpen voor de ITF Taekwon-do Dojang te Leiderdorp. Een paar bijzondere feiten van onze gestarte organisatie. Is dat we op 24-02-12 gestart zijn met de lessen en trainingen in het taekwon-do.

Op 18-05-13 was er pas een website.

Op 28-10-13 Was ons logo ontwerp klaar.

Op 17-11-13 was het badge ontwerp klaar.

Dit geeft al aan dat vanaf het begin af aan de doel stelling was:

‘het overbrengen van het Taekwondo en het trainen in al zijn facetten’.

 

Een veel bekende en gehoorde vertaling voor  taekwon-do Dojang is school.

De term sportschool word wel eens benoemd maar dat is een onjuiste verwaring met de term sportschool zoals iedereen die kent van de fitness  centra, Taekwon-Do dojang heeft namelijk een non-profit doelstelling.

Zonder ondernemersplan zijn we gestart door de belangstelling in Taekwon-Do te verenigen in Leiderdorp en te gaan trainen in Taekwondo. Vandaar dat belangrijke dingen als een logo en site van latere zorgen waren.

 

 

Onlangs werd onze Koreaanse club naam gelezen als Taekwondo gymzaal door een Koreaan,

Hoewel het ook een school is (van educatie in de sport) zoals meestal vertaald. Was leuk om niet gelijk de sportschool associatie te horen.

 

Do en Dojang hebben een grotere betekenis.

Dojang duidt op de plek waar de oefening plaatsvindt. Het betekend niet alleen de ruimte maar ook de scholing in Taekwondo. Dojang is Koreaanse voor trainingzaal waarin men oefent in (Mudo) Koreaanse zelfverdedigingskunsten en vechtsporten en het betekent letterlijk ‘weg ruimte’. Of te wel de ruimte waar de weg wordt onderwezen. Er is echter een verschil tussen trainingszaal en Dojang. In beide worden technieken aangeleerd en getraind echter in een Dojang zijn de technieken hulpmiddelen tot een hoger doel.

Is het in een trainingszaal de bedoeling om een iemand nieuwe dingen te leren. Het doel van een Dojang is om iemand te transformeren in iets nieuws. Zaken als respect, doorzettingsvermogen, zelfkennis, zelfbeheersing en (zelf)discipline vormen een wezenlijk onderdeel van het Taekwon-Do.

Een Dojang is ook een Koreaanse boeddhistische tempel waar meditatie en religieuze oefening plaatsvindt. Het Chinese karakter voor Do betekent weg of pad, en jang betekent plaats. Het woord dojang betekende daarom letterlijk iets als de plaats waar men de weg leert. Dit kan dus de weg (methode) zijn van een vechtkunst, maar dus ook de weg van het Koreaanse Son Boeddhisme.

Het doel van de Dojang Is om op de juiste manier Taekwon-do over te brengen bij de Taekwondoïns. Hierbij de basis te leren en blijven perfectioneren.  En Taekwon-do als verdedigingskunst beoefenen in al zijn facetten.

Een andere betekenis (Homoniem) van Dojang is van: stempel, zegel of zwaardsmid.

 

                                                                    Het embleem van Taekwon-do Dojang.

-Er is gekozen voor rond. De cyclus van Taekwon-do loop ook rond. De cyclus zijn de verschillende facetten/onderdelen die beoefend worden en met elkaar in balans zijn en in elkaar over lopen.

-Taekwon-do dojang staat gebogen net als de taekwon-do boom. Het word ‘taekwon-do Dojang ‘ staat naar beneden gespiegeld maar is ook diagonaal met de andere helft in balans.

-In het midden staat ‘Taekwon-do Dojang in het koreaans.

-Het midden symbool, Staat bekend als ‘sam takeugi’. Het geel is hier aangevuld op het rood/blauw. Deze laatste kleuren zijn bekend van uit de Koreaanse vlag TAEGUK. Die vlag heeft voor de koreaanse martial arts extra symbolische betekenis.

Die vlag naam TAEGUK is ook de naam van het rood/blauw symbool. Aan gevuld met geel heet het ‘’Sam TAEGUK’’

De harmonieuze staat van de beweging van (Eum-Yang) heet TAEGUK en is met geel aangevuld .

En hier staat geel voor de weg en spirtueeele en geestelijk aspect.

Do heeft een moeilijke te omvatten grotere betekenis welke deels Toe gelicht is in taekwon-do en Dojang.

En de Do zien we 2x terug in Taekwon-do en in Dojang dus een dubbel aspect

Geel staat onder andere voor een belangrijk aspect o.a. dat we altijd blijven leren en zo een vorm van verlichting bereiken.

We hebben niet alle kleuren verwerkt in het logo in korea heeft men slechts 2 graduatie kleuren wit en zwart deze ziet u terug in de buitenste cirkel.

De stempel
Dojang is ook van ‘stempel’ vandaar het logo ook afgebeeld als stempel
De badge
Het logo als badge
Deze is op kleding te borduren.
Word hij op het Dobok gedragen dan moet hij op de rechter borst.
Dit kan later eventueel een vereiste zijn bij bonden, examens en wedstrijden.
Deze badges zal ook via ons te bestellen zijn.