Sparringsvormen en fysieke training

Fysieke training

Om blessures te voorkomen begint de training na het groeten altijd met een goede warming-up waaronder een aantal rek en strek enlenigheids-oefeningen.

Aangevuld met fysieke spierversterkende/krachtoefeningen, coördinatie en uithoudingsvermogen oefeningen om de conditie op peil te houden of brengen. De Cooling Down is vaak een afsluitende fysieke training

Sparring ( Matsogi)

 

Sparring ( Matsogi)

 

Wij kennen het licht contact en semi contact sparren.

 

Tijdens het sparren kunnen de basistechnieken die je hebt geleerd op een wat vrijere manier worden uitgeprobeerd met een partner. Het geeft je zelfvertrouwen! Dat wil niet zeggen dat je er maar op los kunt slaan. Ook het sparren is in ons systeem gebonden aan strenge voorschriften die in verband staan met het ontwikkelen van een aantal positieve karaktervormende elementen. . Je werkt aan kracht, conditie, snelheid, timing, ontwijken, blokken en de juiste mentale houding.  Afhankelijk van het conditieniveau en de technische vaardigheden (beginner, gevorderd, vergevorderd) trainen de deelnemers dit onderdeel.

 

Voor de training op het sparren word ook wel gebruik gemaakt van kussentjes en bokszakken.

 

Vrij sparring (licht contact )
Tijdens het vrij sparren ook wel licht contact heb je direct contact met je tegenstander. Met hand- en voettechnieken kun je punten bij je tegenstander maken.  Ook wel het ‘’vrije gevecht’genoemd. Hier kunnen (met inachtneming van bepaalde veiligheidsafspraken) de geleerde technieken samen met een partner worden geoefend.

 

Dit kan ook tegen meerdere tegenstanders tegelijk.

 

 

 

Semi contact sparring

 

Een vrije sparrings vorm die gebonden is aan de ITF semi-contact regels. Je werkt aan kracht, conditie, snelheid, timing, ontwijken, blokkeren en de juiste mentale houding.Een trainings en wedstrijd onderdeel waarin de reeds geleerde vechttechnieken in praktijk worden gebracht. Dit gebeurt met hand- en voetbeschermers waarmee het licht contact ('toucheren') mogelijk is.

 

Bij het sparren proberen twee taekwon-doins in een gevecht te winnen door meer punten te maken dan de tegenstander. Bij dit gevecht mogen zij elkaar niet onder de band of op de rug raken. Op het achterhoofd mag alleen worden getrapt en het is verboden om buiten het veld te komen of de tegenstander de rug toe te draaien. De enige toegestane handtechnieken zijn de stoot, de backfist en de binnenwaartse messlag. De wedstrijden zijn semi-contact, wat betekent dat er niet te hard contact mag worden gemaakt, het gaat puur om het scoren van punten. Bovendien dragen de taekwon-doka's hand- en voetbeschermers en moeten  je een toque gedragen. Daarnaast dragen veel mensen gebits-, hoofd en/of scheenbeschermers.

 

Er kan een punt gescoord worden door de tegenstander op het lichaam of hoofd te slaan,

 

twee punten door te trappen op het lichaam .

 

En drie punten voor een trap op het hoofd.

 

In het punt-stop-systeem dat wordt gehanteerd in de B-klasse (deelnemers tot blauwe band) wordt het spel stilgelegd na elk (vermeende) gescoorde punt. In het doorgaande systeem van de A-klasse (vanaf blauwe band) wordt de wedstrijd enkel stilgelegd wanneer er een waarschuwing of strafpunt wordt toegekend.

 

 

 

Zelfverdedigings sparen  ;  (Hosinsul matsogi)

 

 Self defence sparring , Dit is een minder bekend vormen van sparring deze worden toegepast door demonstratie teams,

 

 

 

Traditional sparring ( pre-arranged free sparring )

 

Het tradional sparring, ook wel pre-arranged free sparring genoemd, is een vooraf afgesproken 'gevecht' van 1 minuut. Dit gevecht moet zowel spectaculaire als realistisch zijn. Bepaalde aspecten moeten terug komen in het 'gevecht'zoals: slow motion bewegingen, versnelde bewegingen en acrobatiek en alle technieken uit het ITF taekwondo mogen worden gebruikt.

Dit onderdeel is nog relatief nieuw in het Taekwon-do. De regels staan daarom nog vaak open voor eigen interpretatie, maar daar wordt hard aan gewerkt.Het word alleen nog demonstratief en als wedstrijd toegepast door hogere dan graag houdersTwee personen brengen een vooraf ingestudeerde demonstratie, waarbij naast het technische aspect en de kracht ook zelfcontrole zeer belangrijk is.